tisdag 22 januari 2013

Fördjupning är ett

vanligt förekommande redigeringsord som oftast betyder att man som författare ger karaktärerna mer kött på benen: defekter,erfarenheter, barndom, misslyckanden, framgångar, grymhet. Ungefär.
Lite fler bottnar än en. Vi är människor är ju inte direkt endimensionella.
Man kan också fördjupa konflikter förstås, men för mig handlar det allra mest om karaktärerna. I alla fall för stunden.

Det är lite pilligt att hitta de bästa ställena för det i texten. Jag skriver så oerhört tajt redan att det är en utmaning att hitta rätt ställen att sprida" köttet" på, snarare än att proppa in allt i ett kapitel som är den enkla, men trista, lösningen.
Jag har extremt få sidor i mina manus där jag sammanhållet beskriver min karaktär, istället får den i dialog eller genom handling visa vem den är. Tankar funkar också. Och speglingar från karaktärskompisarna.
Det betyder att du kan få hårfärgen berättad för dig i ett kapitel och längden på benen i ett annat.
Typ.

Äh, ni fattar och jag pillar på.

Ikväll ska ni förresten se "Huset vid sjön."
Nian 21.00:

"En ensam läkare och en frustrerad arkitekt skickar kärleksbrev till varandra. Så gör de den häpnadsväckande upptäckten att de lever två år i tiden ifrån varandra och de måste uppdaga sanningen om deras kärlekshistoria innan det är för sent."
I rollerna: Keanu Reeves, Sandra Bullock. Regi: Alejandro Agresti.

8 kommentarer:

Kati sa...

Ah, mycket upplysande. tack!

Åsa Hellberg sa...

Lustigt att vi bloggade lite om samma sak.

HOUSE of ADELA sa...

Jag förstår;)
Bra filmtips med tack!

Kram
Adela

Pernilla sa...

ÄLSKAR den filmen!

Åsa Hellberg sa...

Ja,den är mysig.

Anonym sa...

Haha! Satt precis och skrev på en novell, körde fast lite och började zappa. Hamnade på ”Huset vid sjön” och tänkte (faktiskt, jag gjorde det) att detta har nog Åsa bloggat om. Det måste jag kolla...
Haha, igen. Cyberspace är en rätt rolig plats att hänga på.
Jag återgår till min katastrofnovell, en tornado med en romantisk twist.

Anneli Stålberg sa...

Att sprida på "köttet" är bäst tycker jag också, mest för att det inte ska behöva bli för kompakt och mycket på en gång. Huset vid sjön är en riktigt bra och lite annorlunda film.

Anonym sa...

Gjorde misstaget i första utkastet att skriva om just hela bakgrunden på en gång. Nu har jag gjort mer som du och spridit ut det, framförallt i dialogerna. Kul att du delar med dig av dit skrivtänk.