torsdag 19 april 2012

Summering

av en veckas nikotinuppehåll: Jag trodde att det skulle vara svårare.

För ett tag sedan läste jag ett par artiklar som handlade om att man hade kommit fram till att nikotin inte var så beroendeframkallande som man tidigare trott; att det är andra saker som gör att man fastnar i tobaksmissbruk.
Vanan till exempel.
Det är också den som har visat sig för mig under veckan och slutat med tuggummi har jag inte, men istället kör jag på den vanliga varianten. Däremot ser jag mig fortfarande om efter kartan med nikotinet innan jag kommer på att jag har slutat med dem.
Ingen direkt abstinens. Möjligtvis lite de första två dagarna men sedan ingenting annat än saknad av smaken, men det är inte abstinens.

Vi är många som har tuggat i åratal efter vi slutade med cigaretter. Vi är lika många som tror att vi sitter fast i ett beroende av nikotin. Jag tror inte det längre. Jag tror vi sitter fast i en vana.

6 kommentarer:

Agneta sa...

Det är vanan man saknar, är jag övertygad om. Och det sociala i att röka.

När jag väl bestämde mig för att sluta röka på riktigt, när jag verkligen _ville_ sluta så gick det hur lätt som helst. Det enda jag kunde sakna var de där ritualerna efter maten, och innan läggdags. Den där ensamma lugna stunden på balkongen....

Jag kan till och med feströka ibland utan att falla tillbaka - för jag _vill_ inte börja röka igen. Och jag ser mig själv som en ickerökare.

Det är inte svårare än att bestämma sig och verkligen vilja! (Det svåra är att bestämma sig, och faktiskt vilja.)

Åsa Hellberg sa...

Det kan ju vara annorlunda för andra, alla har olika känslighet. Men du och jag verkar ju vara lika i alla fall:)

Snäckskalsdalen. sa...

Den första, eller de första veckorna är det inte så svårt när man väl bestämt sig. Men efter ett par, tre månader när man glömt hur häftigt det är att man inte röker längre - dååå....vill inte skrämma dig, men pass upp! Kramar

Åsa Hellberg sa...

Det är tio år sedan jag slutade röka, så jag tror nog jag klarar mig:)

Märta sa...

Hvad?! Menar du att jag inte ens kan skylla på att nikotinet är värsta knarket som är jättesvårt att sluta med längre? Jäklars! ;)

Åsa Hellberg sa...

Jo, du kan SKYLLA på det ... men det är sällan så som verkligheten är:)