måndag 24 juni 2013

Jag redigerar i delar.

Först går jag igenom kommentarerna jag har fått direkt i manuset och sedan kommer jag att ägna mig åt listan med synpunkter från min förläggare.

Hon har delat in dem i tre delar.
Inledningar handlar oftast om min förkärlek till att börja ett kapitel eller nytt stycke med dialog. Det är trevligt men kanske inte varje gång.
Transportsträckorna - mina - är oftast korta, om det ens finns några (inte min favoritgrej alls. Pang på bara.) Det kan tydligen vara bra att emellanåt beskriva hur någon tar sig från A till B.
Karaktärer kan betyda att hon vill veta mer om någon av huvudpersonerna.Sådant som är självklart för mig men inte för er som läsare.

Vi är nere på detaljnivå nu och än mer så blir det när jag ska köra det sista finslipandet med min redaktör efter alla semestrar.

Det gick riktigt bra att jobba på N:s kontor. Det var bara vi där, alltså var det tyst nog för att jag skulle kunna koncentrera mig. Jag är löjligt lättstörd annars, vilket säkert handlar om vana. Många skriver ju på bullriga kaféer och tycker att det är toppen.
Jag skrattar faktiskt fortfarande åt vissa grejer i texten och förhoppningsvis gör ni också det när romanen kommer ut nästa vår.

Det var väl det.
Har ni semester? Ni är lite tysta tycker jag.

8 kommentarer:

Anonym sa...

En månad kvar precis innan jag har semester.
Men jag skrev ju igår så...
Det är en process det där med att skriva...
Det är lätt att glömma att de rörelser/den förföyttning, den mimik, de gester och den ögonkontakt man själv ser (eller känner) inte ses med andras ögon.

Jag ser fram mot den nya boken - det kanske blir nästa års semesterlektyr.
Sanna

Kati sa...

Jag kan också skratta åt vissa grejer i min text, det känns bra. har inte tröttnat på den ett dugg. är likadan, måste ha tyst omkring mig för att kunna skriva. caféer skulle aldrig fungera för mig.

Åsa Hellberg sa...

Hoppas att du får en lååååång semester, Sanna!

Åsa Hellberg sa...

Kati; hurra, snart kommer din bok!

Andra intryck sa...

Mammaledig + semester men har inte checkat ut riktigt än =)
Kul att det går framåt med redigeringen!

Frida sa...

Intressant att höra om redigeringskommentarerna! Själv tenderar jag att börja varje kapitel "rätt på". Är inte heller mycket för transportsträckor...

Anonym sa...

I år blir det fyra veckor - nästa år kanske jag behöver en extra bara för att läsa :)
Sanna

Anonym sa...

Gillar att höra vad man kan få för feedback från förläggaren. Tänker till på mitt eget då :). Tycker det dröjer länge att behöva vänta på din bok ända till våren. Hoppas det blir tidigt på våren den släpps :).