onsdag 21 september 2011

I morgon har jag en halv skrivdag.

Möjligtvis hinner jag formulera någon form av mening idag också.
Eftersom jag försöker få ihop sådana mest varje dag, är det oerhört intressant att läsa att klokare människor
än jag har starka åsikter om språkbruk.
Framgångsrika författare som Läckberg, Rudberg och Ingemarsson (tre Åsafavoriter, by the way) får ofta däng och jag är nyfiken på skillnaden mellan det som upplevs som bra och motsatsen.

I mitt enklare liv är en seg bok en seg bok och när jag lägger ifrån mig den handlar det oftast om att
1. handlingen 2.  tempot och 3 dispositioneringen
inte har passat just mig.

Vad gör en bok bra och en annan inte.
Hjälp.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har inte läst någon av de bästsäljande författare du nämner. Kritiken av deras alster (i den mån de alls recenseras) är – gissningsvis – oändligt mer underhållande än vad deras böcker är. Se t.ex. en klassisk recension:
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/camilla-lackberg-sjojungfrun

Vad gäller Camilla Läckberg är det ju ganska uppenbart hon bara med stor svårighet kan foga samman en grammatiskt korrekt mening. Litteraturkritikern Jonas Thente bloggade nyligen om en analys av ett par stickprov han gjort i hennes texter:
http://www.dn.se/blogg/bokbloggen/2011/09/16/ytterligare-valvilliga-argument-mot-poplitcrit/
Här handlar det dessutom om utgiven text som granskats av redaktörer och korrläsare. Man kan bara gissa hur Läckbergs prosa ser ut ”otvättad”. Eller kasta ett öga på hennes blogg: här får man ganska snabbt klart för sig att hennes språkliga förmåga nog är högst begränsad.

Jag vet inte om det här hade med din fråga att göra, om jag förstod den rätt eller om den bara var rent retorisk.
I alla händelser är nog slutsatsen av den här utläggningen att språklig ekvilibristik har rätt lite med bokliga framgångar att göra, åtminstone i bästsäljargenren. Och jag kan också konstatera, efter att ha läst din blogg ett tag (dock inte din publicerade bok), att du konstruerar betydligt bättre meningar än vad Läckberg gör. Om det bådar gott för ditt bokprojekt eller inte får väl, mot bakgrund av ovanstående, vara osagt.

Åsa Hellberg sa...

Hej anonym, då är jag med på vad du tycker.
Men vad är bra då?