tisdag 4 september 2012

Min förlagskollega, Dag Öhrlund,

har just släppt sin nya bok "Skriv din bok och sälj den" och jag misstänker att den är mitt i prick för alla som  har skrivit/skriver manus och ännu inte blivit utgivna:Det finns många böcker om skrivande. De flesta koncentrerar sig på språket, karaktärerna och dramaturgin, men slutar där den stackars debutanten sitter med sitt färdiga manus och undrar vad han eller hon ska göra nu.
Skriv din bok och få den utgiven behandlar skrivande och bokutgivning från ax till limpa. På ett humoristiskt sätt berättar Dag Öhrlund om de misstag han själv begått som författare. I boken förklarar han lättfattligt hur bokbranschen fungerar, vad man ska tänka på när man kontaktar ett förlag, försöker skaffa sig en agent, tolkar ett refuseringsbrev eller förhandlar sig till ett bra avtal för sin bok. Han ger också konkreta, värdefulla råd om hur man som författare hjälper till att marknadsföra sin bok och stärka sitt varumärke.
Boken innehåller utförliga intervjuer med både debutanter och namnkunniga svenska författare bland andra Jan Guillou, Viveca Sten, Elsie Johansson och Björn Hellberg samt med agenter och flera förläggare, bland andra Dorotea Bromberg. Alla delar öppenhjärtigt med sig av sina bästa tips till en blivande författare.
Skriv din bok och få den utgiven är tänkt att vara en långvarig, personlig följeslagare för den som skriver. Efter varje kapitel finns det tomma sidor för egna anteckningar och frågeställningar. Boken har också en lista över facklitteratur som kan vara bra för varje blivande författare.

Dag Öhrlund har under 40 år försörjt sig på att skriva. Han har rest och arbetat i mer än 30 länder och varit stationerad som utrikeskorrespondent i USA under flera år. Hans reportage har publicerats i 150 tidskrifter i 20 länder. Dag har skrivit, fotograferat och medverkat i över 30 böcker alltifrån poesi och prosa till kokböcker, reseskildringar och fackböcker.

8 kommentarer:

Skrivarvisionären Ebba sa...

Måste införskaffa - sedan kommer allt gå som smort! Visst?

Åsa Hellberg sa...

Japps!

Anonym sa...

Den måste jag bara ha! Förlagsvärlden är verkligen som en stor hemlig amöba. De finns överallt men deras hemsidor säger inte mycket om hur jag bästa ska ha chansen att bli antagen. Bara det praktiska hur det ska skickas in typ. Nu blir det andra bullar :).

Anonym sa...

Tack för tipset! Den ska jag givet handla in. Nu är det ingen hejd på vad publicerad jag kommer bli!

Åsa Hellberg sa...

Jag tror att den är jättebra. Dag har koll!

Åsa Hellberg sa...

I know!

Annika sa...

Dag är grym - och luttrad. Ska köpa den på bokmässan. Ska du också dit Åsa?

Åsa Hellberg sa...

Ja, jag är där från lördag efter lunch och söndag förmiddag.