fredag 21 januari 2011

Jag såg en fruktansvärd dokumentär

om missbruk igår kväll (tv4 fakta) där en mamma till tre barn var konstant berusad i sex år och till en sådan grad att hon spydde överallt framför barnen, drack någon slag munskölj när hon inte hade alkohol och däckade utanför huset där alla barnens vänner passerade.
Hon behövde i princip en konstant bevakning.

Programmet är en serie och i den så gör man en så kallad intervention, det betyder att man samlar alla i missbrukarens familj och vänskapskrets och så berättar man om hur man mår när personen missbrukar, och ber missbrukaren om att ta emot den hjälp som erbjuds omedelbart.

Man sätter också tydliga gränser som innebär att om inte personen tar emot hjälpen så är stöttandet från familj och vänner helt slut.
Det i sin tur betyder att personen utesluts.

Till hjälp i interventionen har man en erfaren terapeut som tydliggör konsekvenserna men som också är icke-dömande.
Tar personen emot hjälp får den åka direkt till ett behandlingshem.

I fallet mamman ovan så tog hon emot hjälpen men tog ett återfall efter sju månader och som en konsekvens av det fick hon åka direkt tillbaka till behandlingshemmet.
Därefter har hon varit nykter.

Det var faktiskt det värsta jag har sett i missbruksväg - vad hennes barn fick uppleva ska ingen behöva göra - och jag beundrar mamman och familjen som gav tillåtelse att sända programmet.
Det är strongt och kanske var det vad hon behövde.

Och barnens känslor kan jag inte ens återge.
Deras hopp - deras förtvivlan - deras skam - deras övergivenhet - deras oerhörda längtan efter sin mamma - deras kärlek, så som bara ett barn kan älska...
Allt uttryckte de i programmet.

De och pappan fick också behandling och jag hoppas så att de mår bättre idag.

5 kommentarer:

Yogamamma sa...

Jag hade nog inte klarat av att se den dokumentären. Jag såg Svinalängorna häromdagen, på bio, och mår fortfarande dåligt på grund av den.
Det är starkt och tungt när barn drabbas.
Men vilken tur att hjälpen fanns i det här fallet

Agneta sa...

Jag börjar nästan gråta bara jag läser ditt inlägg... Fy så hemskt. Stackars barnen och de andra runt henne. Usch, vad gräsligt.

Åsa Hellberg sa...

Yougamamman; jag tror att det är viktigt att se... hur ska annars barn få hjälp om vi inte klarar deras att se deras verklighet? Det som gör ont att se är ingenting mot verkligehetn.

Agneta; ja, den var tuff...

A sa...

Låter som en jättebra dokumentär, måste försöka se den. Tack för tippset!
http://mlomt.blogg.se/

Åsa Hellberg sa...

Hej A, varmt välkommen hit!