fredag 28 januari 2011

Varför

är det så att många (långt ifrån alla) terapeuter utgår från att det är okej att lasta relationen för att en part väljer att vara otrogen?
Jag hävdar med en dåres envishet att en otrohet enbart handlar om den som är otrogen; inte om vad partern gör, hur den ser ut, vad den säger, vad man "får" i relationen.
En otrohet är ett beslut taget utanför relationen vad man än vill skylla på.
Man är inte otrogen för att man får för lite sex hemma, man är inte otrogen för att man inte får tillräckligt med bekräftelse hemma, man är inte otrogen för att ens partner inte förstår en.
Man är otrogen för att man gör det valet.
Det kan man aldrig lasta sin partner för.

Svaret nedan är från en psykoterapeut i en dagstidning.

"Frågan som återstår är förstås varför din pojkvän ändå valde att ha sex med en annan kvinna, alldeles oavsett hennes ålder och utseende. Detta är något ni bör diskutera och komma till någon sorts gemensam förståelse med. Vad drev honom? Vad gjorde att hans spärr lossnade? Vad sökte han? Saknar han något i er relation?"

11 kommentarer:

Susanne B sa...

Så sant Åsa! Håller med dig, och inte den sanning jag tidigare svalt - eller i alla fall låtit passera - utan närmre eftertanke (kanske för att jag tack och lov inte haft anledning att tänka närmre efter...). Var och en har ansvar för sitt eget handlande!!

Annars liknar det nästan det galna hustrumisshandlarresonemanget: "jag slog för att hon..."

Tack för en bra blogg! Jag har Casanovas kvinna hemma nu och hoppas hinna läsa den på en Costa Rica-resa inom kort :-)

Åsa Hellberg sa...

Å, vad härligt att åka till Costa Rica! Det ska bli kul att höra vad du tycker (om boken också:)

Agneta sa...

Så sant, men för de flesta är det väl alltid skönt att skylla på någon annan...?

Snäckskalsdalen. sa...

Sanningen och verkligheten kan vara förödande för många, att skylla på något annat eller någon annan är väl för det mesta att ta lättaste vägen ut....eller hur?

Ninas skrivarlya sa...

Ja visst är det alldeles för enkelt att lägga skulden på någon annan för att det ska kännas bättre för en själv. Fegt är vad det är!

Lysande ögonblick! sa...

JA! JA! JA! Håller verkligen med dig.

Unknown sa...

Javisst är det så! Den otrohetshandling man gör är ens egen. Det är ett val man gör.....
Men männen kan hävda att "så har dom gjort i alla tider".. som en konsekvens av att männen skulle ha ett större sexbehov än oss kvinnor. Ett riktigt skitsnack är det. Handlar enbart om tradition och gammalt kränkande tänkande.
Håller med Susanne B.

Pennelina sa...

Experter i tidningar har jag ingen respekt för alls... för ett tag sedan läste jag om en ung man som förfasade sig över att han instrument inte höll tonen under hela förspelet...

Min reaktion var: Lyckliga kvinna, som slipper göra en fyrasekunders-Uggla - utan har fått en riktig man och inte en dildo!

Experten skerv: Det är många som har samma PROBLEM!!!!!

AAAAhhhhgggg!!??? Problem? Han är ju en människa, inte en maskin. Tror inte att "problemet" blev mindre efter hennes uttalande.

Klart att var och en har ansvar för sina egna val och handlingar efter att man nått ansvarig ålder!

Kramar från mig <3<3<3

Åsa Hellberg sa...

"Jonas" skyllde inte en sekund sina otroheter på mig eller vår relation, vilket var oerhört befriande för mig som partner.
Så är inte alltid fallet, tyvärr....

Åsa Hellberg sa...

Det är att terapeuter gör det som förvånar mig.

Martina sa...

Håller med till 100% och lika förvånad är jag att teraputer inte förstår vad jag säger när jag hävdar sexmissbruk...orkar liksom inte övertyga teraputen också när jag inte ens kan övertyga mannen.
Bra skrivet :)