onsdag 13 mars 2013

Fler frågor!

Nu från Nina:

Vilket är det bästa rådet du kan ge till någon som själv har författardrömmar?

Bestäm dig. Och skriv bara det du själv vill läsa!
Sätt ett mål: i december ska mitt manus vara klart. Räkna bakåt hur mycket du måste (vill) skriva per vecka/dag. Eller åt andra hållet: om du skriver 2000 ord per skrivdag, hur många behöver du totalt, och utifrån det sätter du en deadline för dig själv.
Skriv utan att vända dig om, det vill säga redigera först när grovmanuset är klart.
Har du storyn i huvudet, skriv ett synopsis. Skriver du som jag, det vill säga att historien överraskar, är ett tips att skriva ned små stolpar om kapitlet efter du har skrivit det (Namn, ålder, hårfärg eller handling) så slipper du gå tillbaka.

Vad tycker du själv har varit den största utmaningen när du gått in i författaryrket? -och vad har varit den största överraskningen?

Största utmaningen har "fattigdomen" varit. Oron för att få det att gå ihop. Jag släppte två böcker på mycket kort tid och redigeringen hade aldrig hunnits med om jag hade jobbat heltid med något annat.
Det tar lång tid att tjäna några pengar på sitt författarskap, om man ens tjänar ett öre, och jag har gått "All in" i det här.
Det kan visa sig vara ett totalt vansinne eller ett lyckokast att vid 50-års ålder släppa allt för att skriva böcker (gud, vilket bra intervjuobjekt jag hade varit om någon tidning hade varit minsta intresserad av mitt nya,inte gamla, liv.:)


Största överraskningen? Att berättelsen om Sonja och hennes vänner har blivit så framgångsrik och omtyckt. Att förlag runt om i världen just nu läser det jag har skrivit och att flera flera filmbolag har visat intresse för att i alla fall få läsa hela storyn. 

Och, lika överraskande;  att jag tack vare skrivande har fått nya, riktigt goda, vänner och en pojkvän.

Har du några framtida drömmar om ditt skrivande? Ex teman du vill skriva på/något pris du vill vinna/antal sålda böcker du skulle vilja uppnå.


Mina drömmar? Att kunna leva på mitt författarskap, vilket förstås betyder många sålda böcker, annars är det omöjligt.
Gärna bli utgiven i fler länder så att jag kan åka dit och hälsa på.
Skriva minst en bok om året.
Vinna priser är inte min grej, däremot vore det ofantligt roligt om mina kommande böcker också gillas. Det är väl pris nog?
Jag tänker hålla mig till romantiska komedier, i alla fall är det min enda önskan idag. Det kan förstås ändra sig med åren.


Nina, vilka bra frågor. Tack!

2 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Verkligen bra frågor! Och bra svar! :)

Åsa Hellberg sa...

Visst var det?