måndag 20 juli 2009

Ärligt talat,

är det inte dags att lagstadga om att dela föräldraledigheten rakt av?

Så länge vi tramsar vidare i samma hjulspår kommer män förlora i vårdnadstvister, kvinnor tappa mark på arbetetet och barnen missa möjligheten att få vara nära båda sina föräldrar.

Själv delade jag inte med någon eftersom det inte fanns någon att dela med, så efter ett år var det vysch in på dagis för nu ska den här föräldern arbeta 40 timmar i veckan.

Tänk om vi hade varit två föräldrar som istället hade jobbat 30 timmar var?
Tjohej vilken lyx...för barnet alltså.

Nej, ge fasiken i en ny bil. Var föräldraledig istället.
Basta!

4 kommentarer:

Kia sa...

Jag har svårt för lagar där jag tycker man ska få bestämma själv. Vi försökte överlåta en månad från maken till mig eftersom jag inte hade nåt jobb och inkomstbortfallet skulle bli stort om han skulle vara pappaledig, men det gick inte. Ibland tycker det bestäms lite för mycket över våra huvuden.

Åsa Hellberg sa...

Alla har inte möjligheten såklart, men jag tror att det lika ofta är kvinnorna som inte vill släppa in männen som det är motsatsen. Oansett ekonomi. Jag tror att äktenskap, generellt, gynnas av delad vårdnad.
Men jag tror mer än jag vet:)

Unknown sa...

Jag tycker att man ska få bestämma helt själva hur man ska göra med sin föräldraledighet. Hade vi varit tvugna att dela på vår föräldraledighet hade jag inte kunnat utbilda mej på den tiden som det begav sej, Tom hade inte kunnat jobba så som han har haft gjort, utan han hade varit tvungen att tacka nej till det jobbet han brukar ha halvårsvis ibland. För oss hade det aldrig fungerat.

Och tänk på de som äger jordbruk. Avbytare är inte gratis. Tänk då traktorn ska fram och höet ska slås och jorden harvas precis då det är dags för pappa bonde att vara föräldraledig...

Åsa Hellberg sa...

Liz; flerparten av alla föräldrar har faktiskt helt vanliga jobb, men väljer ändå bort att dela. Jag tycker att det är superkonstigt.