tisdag 17 augusti 2010

Veckans träning

handlar om att hålla sig till ämnet och att vara här och nu.

Det är lätt att ta upp gammalt groll när grytan kokar över och att istället för att hojta till om att de vore bra att sockorna plockades upp från golvet dessutom lägga till något om toalettstolen från förra veckan eller otroheten från förra året.

Det är bättre att säga "jag har svårt att släppa otroheten från förra året och skulle behöva prata om den igen" än att använda den för att drämma till syndaren.
Att i tid och otid använda sig av gamla oförätter för att klämma till någon är ett sätt att skaffa sig makt när man känner sig underlägsen, men frågan är om det får den effekt som vi är ute efter.
Blir vi stora och starka annat är väldigt kortsiktigt?

Att gräla konstruktivt är en konst som få klarar av. Det är häftiga känslor i omlopp och det är inte alltid vi kan hålla truten där vi kanske borde.

Ett trick är att alltid utgå från sin egen upplevelse av det som har skett och att hålla sig det det som har skett här och nu. Är det disken som får oss att gå i taket är det just disken vi ska gräla om.
Det som hände kan vi prata om istället.
Om vi vill ha en bra dialog vill säga.

Vill vi drämma till och ha makt kan vi dra upp gammalt skräp, vi ska dock inte bli förvånade om den taktiken istället landar i maktlöshet.
Det som har hänt har nämligen redan hänt.

4 kommentarer:

faith sa...

Ja det är goda råd och jag tror att jag är ganska bra på att inte dra upp en massa gammalt. Om jag lite ödmjukt får klappa mig på axeln för denna egenskap:)

Åsa Hellberg sa...

Ja, det får du!:)

*T* sa...

bra råd. :-) Fungerar det inte att bara säga hur man känner? Utan att säga något om rätt,fel,enskilda detaljer? Bara funderar..

Åsa Hellberg sa...

"T"; jo absolut!