onsdag 13 januari 2010

25 procent

av de som är inblandade i bilolyckor har någon form av drog i kroppen.
Det betyder å andra sidan att 75 procent inte har det.
Med dessa siffror låter det som om det är farligare att vara nykter än full och köra bil...

Procenttal kan vara farliga att använda sig av, för om vi får bort de 25 procenten onyktra förare så kommer vi att stå med 100 procent nyktra förare som är med i bilolyckor.
Knepigt det där...

Nu byter vi ämne, men ändå inte. Vi lämnar statistiken men håller oss kvar vid missbruk.
Jag får ofta frågan om det verkligen går att tillfriskna från ett missbruk, och visst gör det det.

Det är däremot en lång process, och sällan är det så att det "bara" räcker med att upphöra med själva missbruket. På samma sätt som vi som är medberoende måste jobba med oss själva så måste naturligtvis missbrukaren också göra det.
För det flesta handlar det - när själva drogen är borta - om självkänsla; att se sig själv som värdefull trots att man i sitt missbruk har gjort så många illa.
Inom tolvstegsrörelsen pratar man om gottgörelse, och det ligger mycket i det, men hur gottgör man den som man har skadat med otrohet?

De flesta anhöriga som jag har pratat med önskar att bli gottgjorda via ärlighet, fullständig ärlighet, oavsett hur skitig sanningen är; och det passar oerhört bra ihop med den självkänsla som missbrukaren måste bygga upp, för ingen byggsten är bättre än ärlighet.

Ärlighet behöver dock inte innebära detaljer, för just i sexmissbruket så finns det mycket som vi som anhöriga inte är betjänta av att höra; och vi ska vara medvetna om det, så att vi inte skadas i onödan. Ibland räcker det med att veta att det har skett, inte exakt vad...

Ärlighet.
Det allra svåraste för den som har ljugit i hela sitt liv, men som är den enda vägen ut ur missbruket.
Det krävs mod.
Ett gigantiskt mod.
Modet i sig är den andra byggstenen; modet att visa sig precis som man är, med de handlingar man har gjort.
Det är skillnad på vem man är och vad man gör, och när vi kommer på det har vi byggsten nummer tre. Handlingar kan vi ändra på, men vem vi är är vi bara.

När den grundmuren av tre stenar är lagd är missbrukaren på väg, ordentligt på väg, mot tillfrisknande.

3 kommentarer:

Robert W sa...

Jag håller helt med dig om procenttalen. Jag reagerar varje gång jag hör att hälften av alla som drunknar på sjön har alkohol i kroppen. Jaha, så det går på ett ut om man är full eller nykter då?
De glömmer att berätta att andelen nyktra var större än andelen berusade, vilket gör bollandet med andelar helt meningslöst.

faith sa...

Ärlighet, mod och handling är grunden för att tillfriskna utvecklas och göra nystart i relationen. Kan bara instämma.

Åsa Hellberg sa...

Robert; faktiska siffror hade sagt mer om vad det hade betytt om vi kunde undvika alkohol i trafik/till havs, eller hur?

Faith; japp:)