måndag 10 augusti 2009

Från Sanna

"Kanske är det med människor som med hummern, när den skall byta skal; den har vuxit och den gamla skölden har blivit för liten.

För att bli en större hummer måste den våga ett språng på liv och död. Den måste ut ur det gamla skalet innan det nya är färdigt. Den drar sig ut ur svansplattorna och ryggskölden, ut ur det betryggande, beskyddnade pansaret, och kryper ut på havsbotten bland krabbor och hungrig rovfisk, naken och vit, en samling mjuka lemmar, inälvor och nerver, utlämnad till sina underordnade, utsatt för rovdjur som är mindre än den själv, för alla havets kryp, ensam och försvarslös.

För hummern är det ingen rolig tid. Men om den inte vågar, då går den till botten i ett hölster som är tryggt och säkert för ögonblicket - men dödande i längden."

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hoopssss!
Nu har du en massa klokheter på bloggen igen.Fast det är väl som vanligt förstås.
Okej! För närvarande är jag en hummer. Tar det lång tid tills det nya skalet vuxit till sig en smula?

Anonym sa...

på kustens.se står bl.a:
"Eftersom skalet består av död vävnad kan det inte förändra sin storlek utan hummern måste ersätta det gamla med ett nytt och större när den växer. Som vuxen BYTER hummern SKAL varje eller vartannat år, äldre mer sällan.

Honan ömsar skal företrädesvis på sommaren ,hanarna när som helst på året. Det är nu livsviktigt för hummern att ha en håla som den kan finna skydd i. På 3 – 7 VECKOR har hummern ett nytt hårt skal,
Sanna

Åsa Hellberg sa...

Det är Sanna som är klok och ger mig bra inlägg!

Tusen tack Sanna.