lördag 5 februari 2011

Geoffrey Rush

spelar kungens talpedagog, vilket förstås är fel titel eftersom det kräver en utbildning.
Lionel, som han heter i filmen, är autodidakt och lärde sig jobbet genom att hjälpa de soldater som under första världskriget förlorade sin talförmåga.

Hans teknik skiljer sig på många sätt från den lärda yrkeskåren och han ger sig inte förrän han kommer Bertie (han vägrar kalla kungen något annat) in på livet.
Väl där guidar han genom att vara utmanande, ifrågasättande, stöttande och varm. Han struntar i att Bertie blir förbannad och ser det snarare som en av vägarna till att komma ut ur sitt handikapp.
Det är tydligt hur mycket han bryr sig om sin klient och han ger sig inte förrän han har kunnat hjälpa honom att hjälpa sig själv.
Han blir också sedemera en av kungens bästa vänner.

En ruskigt bra och modig coach om ni frågar mig.
Även det fick jag till mig av den här filmen som kommer att stanna kvar hos mig länge.

5 kommentarer:

Shamrock sa...

Låter som en bra film. Låter även som en film som jag får se när mannen gör något annat...

Chrissan sa...

Svar på din kommentar hos mig: man skulle kunna tro att någon vuxen med städmani hälsar på ganska ofta i 5-åringens rum... men han plockar undan efter sig direkt när han lekt färdigt med en sak. Han tycker inte om när det är stökigt. Får knappt lyfta på sakerna när man ska damma hyllan...Vad tror du Freud skulle sagt om det? ;)

Åsa Hellberg sa...

Shamrock; ja, det är ingen actionfilm direkt:)

Chrissan; haha, jag är full av beundran... vad Freud hade sagt vet jag inte. Utvecklar han ett större kontrollbehov än sitt eget rum får man kanske träna honom i att släppa den:)

Spader Madame sa...

VA? Hade naturligtvis tänkt se filmen eftersom så många rosar den. Men så handlar den om en talpedagog också! Tokladdad blir man!

Åsa Hellberg sa...

Spader; du kommer att få ditt lystmäte tillfredsställt, hela filmen handlar om deras relation:)