söndag 16 maj 2010

Känslor

En missbrukare som slutar med sina droger står helt plötsligt inför att hantera de känslor som hon eller han tidigare drogade bort.
Det kan vara en smärre chock att helt plötsligt känna sorg, smärta och övergivenhet i sin renaste form.
Det är den delen av tillfrisknandet som troligtvis är allra jobbigast. Var gör man av alla känslor som man upplever som så farliga?

På de öppna AA-möten jag har varit med på så är det så man beskriver tillfrisknandet, att man faktiskt pratar om det man känner istället för att bedöva det.
Tillfriskna kan man nog inte göra genom att intellektualisera, man måste känna, berätta, känna och berätta.

När man förstår att känslorna vill en väl har man kommit en bit på väg.
Man går inte sönder, man läker...

ps, det går bra att byta ut missbrukare mot medberoende i ovanstående, vi är inte heller så bra på det där med att känna våra känslor, vi bär hellre runt på - och pratar om - andras....

4 kommentarer:

HOUSE of ADELA sa...

Så sant kloka tjej;)
Hoppas du njuter av din avkopplande söndag=)

Kram!

Agneta sa...

Känner igen det där Åsa, både på gott och ont!

Anonym sa...

Jag tror att många sexmissbrukare och medberoende för den delen också är rädda för sina känslor. Man är helt enkelt rädd för att känna efter, för man vet inte vad man hittar när man väl känner efter. Men jag tror det är farligt att inte känna. För konfrontationen eller mötet med alla känslorna sen kan bli ganska omtumlande. Frågan är hur känner man efter lagom? Lagom för att inte bli för rädd och lagom för att kunna hantera? /Hanna - tillsammans med någon som inte vill känna efter.

Åsa Hellberg sa...

Hej Hanna, välkommen hit.

Jag tror inte att man känner allt på en gång, det sipprar ut sakta sakta och till sist rädslan är borta.

Kram Åsa