lördag 9 januari 2010

Har ni också tänkt på

att när vi pratar om förändringar, eller för all del försöker göra någon själv, så ligger fokuset på det som måste bort.
Själv har jag varit på åtskilliga utvecklingssamtal genom åren, och till stor del handlade de om det som inte dög och som måste förändras.

Personligen tror jag att man ska göra tvärtom vid ett förändringsarbete och lägga fokuset på det man har som är bra och som fungerar.

Om vi tar medberoendet som ett exempel så är det ingen större vits att snöa in på alla de toksaker vi gör i vårt utagerande; att sluta göra något är betydligt svårare än att utveckla det vi redan kan och gillar.
Har vi ett negativt beteende så kan vi bara förändra det med att göra rätt, och fokuset måste ligga på rätten inte felen.
Det är av att göra rätt vi lär oss, inte tvärtom.

Snurrigt?
Jag skyller det på att jag är hungrig.
Visst låter det gott med köttbullar?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig!
Ofta får barn mer uppmärksamhet även om den är negativ så är det uppmärksamhet) när de gör något dumt. Vilket leder till att de fortsätter göra dumma saker. Om de får uppmärksamhet för de bra sakerna de gör i stället så skulle de ju göra mer bra saker.
Det är lite så jag tänker - även om det inte är en riktig liknelse - för ju mer uppmärksamhet vi lägger på vårt tok ju mindre tid har vi ju kvar att lägga på det bra.
:D
God fortsättning
kram Sanna

Åsa Hellberg sa...

Tack det samma Sanna!

Kram Åsa