lördag 5 februari 2011

Jag såg "Debatt" häromkvällen

där man pratade om kostens betydelse för att minska symptom på bland annat Autism och Adhd.
De läkare som var med var skeptiska till att ta bort mjölk och gluten eftersom det inte fanns studier som påvisade några sådana samband.
I studion fanns också föräldrar som hade uteslutit just de livsmedlen och som nästan direkt hade märkt skillnader i sina barns beteenden.

En ny studie säger nu att det finns ett samband mellan kost och minskade symptom på Adhd. Svenska läkare uttalar sig och säger att de inte riktigt tror på studien som säger att 64% av de barn som ingick blev bättre med en kost som uteslöt mat som kunde vara allergiframkallande.

När en av mina bästa vänner tog sin då 1, 5-åriga alldeles förtvivlade dotter till en läkare konstaterades vi första undersökningen att "hon eventuellt" var överkänslig mot gluten, men att min väninna absolut inte skulle ändra kosten omedelbart eftersom de inte var säkra på diagnosen utan det behövdes fler tester.

Min väninna ifrågasatte naturligtvis det och sa att hon omedelbart tänkte utesluta gluten om det var det som fick hennes lilla flicka att må så dåligt, gråta efter varje måltid och halva nätterna.
(Samma väninna som fyra år tidigare hade vägrat en skrapning utan att först få ett ultraljud, då det sas att hon hade fått missfall eftersom hon hade blött kraftigt i en tidig graviditet (vecka 5). Hon fick sitt ultraljud och då kontaterades att en fostersäck var tom. I en annan såg man ett litet hjärta som i allra högsta grad pickade).

Anyway, den här flickan blev som ny på ett par dygn. Den stora uppsvällda magen försvann, likaså de smärtor som hon då hade haft rätt länge
Läkarna var förbannade och man uteslöt henne från den studie som hon hade inviterats till eftersom hon inte följde deras råd.

Min väninna var överlycklig, hon fick en ny unge som än idag är superallegisk mot gluten. Minsta lilla droppe ger henne svåra magsmärtor.

Man dör inte utan komjölk och gluten, och hade mitt barn (eller jag själv) haft adhd hade jag i alla fall testat en ny kost under en period.
Oavsett vad mina läkare hade sagt.

3 kommentarer:

m sa...

Här i Holland pågår samma debatt om diet och ADHD.
En av de stora morgontidningarna publicerar just idag en lång artikel om en tioårig ADHD drabbad tjej som la om dieten för två år sedan. Hon blev en helt annan person, mycket lugnare, friden var tillbaka hemma och skolan jublade. Ändå tvekade "de kunniga" och sa att beteendet ändrats för att hon fick mer uppmärksamhet.
Mamman sa att efter två veckors diet fick hon minsann ingen mer extra uppmärksamhet, men ADHD sympomet var borta.
Intressant, det här med matens inflytande

Anonym sa...

Halleluja för att flickan mår bra och för att hon hade en så fin mor som bara bestämde sig. För mig var det lika för 10 år sedan, på några dagar var huvudvärken och magontet, som jag haft till och från sen jag var liten, borta. Jag blev som en ny person i måendet. Och är idag superintolerant.

Åsa Hellberg sa...

M; ja, visst är det. Och välkommen hit från Holland:)

Colour; då har jag inte ens berättat om samma mammas kamp när det gällde sin bröstcancer. Den kvinnan kan strida... framgångsrikt:)