tisdag 3 november 2009

Jag tar en till...

"Åsa, vakna o lev ditt liv!
Man kan inte jobba som coach inom ett område innan man själv är "frisk"/fri från problemet!! Jag förstår att Åsa menar väl, men det är helt galet att hon ska coacha folk i ökad självkänsla och medberoende osv! Hon får återkomma när hon antingen är helt singel eller har träffat en vettig karl, dvs när hon är frisk från beroendet av Jonas. Åsa är ju fortfarande kvar i att vilja "fixa" honom! Detta påminner mig om alla sk ätstörningscoacher som fortfarande är ätstörda men tror att de är friska..."

Jag antar att den här kvinnan har ätstörningsproblem eftersom hon verkar ha erfarenhet av coacher som arbetar med den problematiken, och hon har också en viss poäng; om man inte har hanterat sina egna problem så kan det vara svårt att coacha andra med samma problematik.
Än värre är om du inte är medveten om din egen problematik, för då kan vi som coacher börja ägna oss åt att projicera på dig det vi borde ta hand om hos oss själva.

Som coach kan man egentligen coacha i vad som helst, vi bestämmer inte vart du ska gå, det bestämmer du själv.
Som coach frågar man mest, förklarar en del, ifrågasätter annat; men det är frågandet som är det centrala.
Inte för att jag som coach vill ha svar, utan för att du ska formulera ditt eget.

Det centrala i hennes frågeställning är dock; är jag fortfarande medberoende, och kan jag någonsin vara något annat så länge jag är i det här förhållandet?

Ja, jag kommer alltid att vara medberoende och missbrukaren kommer alltid att vara en missbrukare.
Jag "kan" dock mitt medberoende, mina triggers och hur jag undviker det som triggar mig på mina fem fingrar och rabbla det i sömnen om det skulle behövas.

Vill jag fortfarande fixa honom? Nej, gud bevare mig. Det har jag försökt med allt för skralt resultat.
Kan jag vara ett stöd i hans tillfrisknande; självklart. Jag är stöd i mångas tillfrisnande, och ser inga som helst problem med det tack vare medvetenheten om min egen problematik.

Och sista frågan; kan jag coacha de som vill stärka sin självkänsla och arbeta med sitt medberoende: Ja.

Ungefär så tror jag.

Den här coachen behöver stänga av sin dator så jag gör det nu.
Kram och god natt.

5 kommentarer:

Kia sa...

Kram och god natt! Hoppas du kan sova, det verkar ha varit en händelserik dag.

Anonym sa...

Som du skrev till mig Åsa:
"Svagt? Möjligt. Men jag var stark nog att ta tag i det"
Och du är starkare än många andra (inkl. mig) som tordes skriva din bok som skulle få många att "tycka" (både possitivt och negativt)

Sen är det upp till var och en hur de vill göra och tycka.

Önskar dig en god natts sömn
kram Sanna

Åsa Hellberg sa...

God morgon Flickor!

Anonym sa...

Här hittade jag visst ett exempel på den typen av dold ilska. Ja varför är han/hon arg? Vad är det du triggar i form av coach OCH medberoende? Dåliga erfarenheter av andra coacher känns lite ytligt. Har du frågat men inte fått svar?

Åsa Hellberg sa...

Jag har undvikit att kommentera på Svd. Men en kvinna som jag har coachat gav mig sitt stöd och då var det någon som trodde att det var jag som skrev under pseudo, vilket var oerhört förolämpande mot kvinnan som var schysst.

I ett annat inlägg tydliggör jag min utbildning då någon påstod att jag var påhittad, självutnämnd coach.

Om försmådda kvinnor uttalar sig suckar jag mest. De hänger även här inne, så jag är van.
Jag har ju möjlighet att plocka fram besöksstatisktik om jag vill, och den ger en hel del information som inte syns på bloggen. 1+1 blir 2 även i mitt huvud:)