onsdag 23 oktober 2013

Min totalknasiga orkidé

som ni har sett här innan, har nu bestämt sig för att gro lite nya
blommor från den väldigt konstiga utväxten mitt på en av stammarna.
Jag har inte tordats göra något med utväxten eftersom jag inte vet vad man gör med orkidéer mer än skvätter vatten emellanåt.

Dwn inte vacker men oehört personlig, och man måste helt enkelt älska den.

10 kommentarer:

Linas drake sa...

Hej!
De grågröna (lite silvriga "spröten" är rötter, men jag ser att du även fått en blomstjälk som pekar uppåt, dvs mitt emellan blad och rötter, vilket i alla fall för tillfället gör det lite svårt för dig att plantera om den i egen kruka om du skulle vilja det.

Linas drake sa...

Jag tycker förresten att den är fullkomligt underbar som den är!

Åsa Hellberg sa...

Tack! Vet du om de brukar växa så här tokigt?

Kati sa...

Jag tror inte det är jättevanligt, jag har iaf bara sett det en gång tidigare. Mina har aldrig gjort något sånt kul! :-) När den blommat klart kan du knipsa av den från huvudstammen (behålla alla luftrötterna) och plantera i en egen kruka, (ploppa ner några av luftrötterna i "jorden") om du vill ha två plantor! :-)) Den kan nog bli lite tung annars, när den blir större.

tigerliljan sa...

Hos mig finns det en som fått två såna där små barn, en på var stjälk och båda har blommat på egen hand och är nu på väg in i andra blomningen. Jag vågar inte göra något åt dom. Och flera andra av kamraterna har också börjat knoppas - härdiga individer som klarar livet här. För det pysslas inte i överkant.

Marina sa...

Mina brukar alltid växa lite hullerr om buller - om de växer överhuvud taget vill säga...

Linas drake sa...

Nej, det är inte så vanligt. Jag har bara råkat ut för det en gång (nyligen) och har haft många "brudorkideer" under lång tid. Om och när du planterar om din nya var noggrann med att det är den specifika orkidejorden du använder. I vanlig jord tror jag inte orkidéer klarar sig.

Tycker det är så häftigt att se dem föröka sig på det här sättet. Vad jag minns har jag nog bara sett det i Thailand förut, innan jag såg bilden på din som du lade ut för ett tag sedan och dessutom efter det hittade en liten början på en av mina egna.

Åsa Hellberg sa...

Jag tror att jag måste packa in den och ta med till en blomsterhandlare om jag inte ska behålla den som den är:)

Tack för er hjälp!

carolastromstedt sa...

Skottet kallas Keiki och betyder barn på hawaiianska. De tjocka rötterna är luftrötter och ska INTE planteras i jord eftersom de kommer att ruttna då. Några rötter klarar av det men rötterna som ska suga vatten är tunnare och de bildas om du binder fast lite mossa runt bladfästet och sprayar det med vatten så att det ständigt hålls fuktigt. När det har bildats tillräckligt med sugrötter kan man plantera den i en egen kruka. Lite pyssel men det är det med alla barn :).

Åsa Hellberg sa...

Tack Carola, vi får se om jag törs ge mig på det där själv:)