söndag 17 maj 2009

Kjempegrattis Norge


såklart.

Och tydligen kan de nordiska länder vinna vad än Bert Karlsson säger om östpaktande. Det bådar gott inför nästa års final i Oslo.


Jag var mycket i Norge , och då också Oslo, som yngre.
Vi var på museum, skidtävlingar och opera bland annat.
Vissa resor gjordes med familjen och andra med skolan. Som västkustbo åkte man till de norska fjällen om man ville åka skidor, jag minns inte att jag ens visste att det fanns svenska skidorter.
Och ja, Oslo har en alldeles utmärkt skidort, Holmenkollen, mitt i stan. Bara några mil norrut hitar man dessutom vita vidder överallt. Det och fjordar. Vackert om du frågar mig.

Fjällbacka ligger ungefär mitt emellan Oslo och Göterborg och det fanns faktiskt en tid då Norge var ett billigt land för oss svenskar.
Det är sisådär 5 mil till den norska gränsen, och tack vare den högt värderade svenska kronan åkte vi ofta över gränsen för att handla mjöl, smör och socker till mormors bakande.


Min morbror körde och jag kräktes.


Jag var inte särskilt van att åka bil, och turen till Norge innebar slingriga vägar och det var inte riktigt vad min kropp gillade.
Morbrors vita Amazon fick stanna efter var och varannan kurva för att jag mådde dåligt.
Men vad gör man inte för mjöl, socker och möjligheten att få en kaka Freia melkesjokolade.

38 år senare jobbade jag just på Freia, eller Marabou...eller Kraft Foods som äger båda varumärkena.

Det hände att jag var på tjänsteresa i Norge. Det hände också att jag på Gardemoen köpte just Freia sjokolade, trots att jag hade ätit det på norska kontoret en hel dag.

Det var en underbar känsla att äta den på resan, utan att den kom upp den strax efteråt.



Inga kommentarer: