lördag 19 december 2009

Sexmissbruk

Jag har många gånger fått frågan vad som skiljer sexmissbruk från "vanlig" otrohet då det på ytan kan verka vara samma sak.
För att det ska diagnostiseras som ett missbruk krävs det vissa saker, bland annat:
  • Du vill och har gjort försök att sluta med ett upprepat beteende men inte lyckats ("nu var det minsann sista gången").
  • Du har fått konsekvenser (upptäckt av förtvivlad partner är en sådan).
  • Du behöver en "doshöjning" för att få samma kick (grövre porr, fler kvinnor eller träffas oftare, mer riskfyllt beteende; hemma, oskyddat sex, du lämnar "spår" etc).

Annat som är konsekvenser av missbruket är förstås att du ljuger, manipulerar och gör allt för att hålla det hemligt för din partner. Det är också troligt att du känner dig oerhört ensam trots att du har familj och vänner runt dig; det är som om du befinner dig i en bubbla där ingen kan ta sig in och du inte kan ta dig ut. Det kan också hända att du skyller på din partner; "om du bara..."Det kan också hända att det inte är sex du primärt är ute efter, utan snarare bekräftelsen.

Känner du personligen att du inte vet och behöver hjälp så gör gärna självtesten på SLAA´s hemsida, eller kontakta Dysberoendekliniken. http://www.dysberoendekliniken.se/

Inga kommentarer: