söndag 13 december 2009

Thomas Böhm

intervjuades om otrohet i Tv4 soffan men nämnde inte missbruk som en möjlig, även om han pratade om ett bekräftelsebehov som inte gick att stå emot.

En av de diagnosgrundande orsakerna till missbruk är att man inte kan sluta trots att man vill och har försökt, att missbruket eskalerar (mer alkohol, fler kvinnor, grövre porr, mer mat, tyngre droger, mer och fler spel och så vidare) och att det till sist får enorma konsekvenser.

I vårt och många andras fall, kan alla de rutorna kryssas i.

Beroenden glömdes bort igen, och det är inte tyvärr inte särskilt ovanligt.
Jag och många av er vet att sexmissbruk finns, troligtvis vet Thomas Böhm det också.

Att skuldbelägga en partner för notorisk otrohet med att spekulerande säga att det handlar om "ett missnöje med relationen" känns inte okej för mig; och låt oss hoppas att det inte var så han menade.
"Missnöjet" sitter inte i relationen, det sitter i den som är otrogen, det önskar jag att terapeut Böhm hade varit tydligare med.

6 kommentarer:

Anonym sa...

jag har läst en intervju med Tomas i en bok om kärlek, en fin bok skriven av Bob Hansson. Men när man läser där, så får man en liten idé om att Tomas själv kanske inte riktigt är "hel" i detta avseende. jag kan inte ställa någon diagnos på honom, får han göra själv om det skulle vara så. Men jag har inte känt att Tomas ger en bild av "hela sanningen" när han har suttit i tv och prata om sex, trohet, läggningar, relationer osv. Jag känner som du, att det är mycket som saknas, när man utelämnar en så viktig fakta som att det kan ligga ett sexmissbruk bakom vissa fall av otrohet och även bakom vissa fall av perversioner(säger inte att alla som lever ut udda böjelser är sjuka, men en del som gör det är det; det vet jag av egen erfarenhet). Jag skrev till Tomas när han hade sitt program i tv, för flera år sedan, när jag hade nått min botten i mitt sexmissbruk och förstod mer av vad det var: och bad honom ta upp frågan i sitt program. Men det gjorde han ju aldrig. Han inte ens nuddade vid det. Det enda jag har hört honom säga; är att det ska finnas respekt och ömhet med, att man inte ska göra varandra illa. Men det är en något luddig kommentar; och att vara sexmissbrukare handlar ju inte om att man är en elak djävel som inte vill visa respekt och ömhet. Man förmår ju liksom bara inte skilja äpplen från päron.

Man får nog acceptera att det finns MÅNGA som har stark förnekelse i detta; och inte vill "ta i det" ens med tång. Ens när dom har chansen i tv, att lyfta fram viktiga frågor. Tur att det finns andra som gör det då! :-)

Kram!

/Lizzie

Åsa Hellberg sa...

Jag har träffat alltför många som viftas bort, både beroende och anhöriga.
"Gå i parterapi" är en vanlig rekommendation och vi som lever med missbruket vet att det är en helt galen uppmaning. Alltför många av oss försökt, med resultatet blodig panna.

Kram till dig Lizzie

Unknown sa...

Kan du inte länka till klippet, Åsa? Jag hittar det inte.

Åsa Hellberg sa...

Det finns ingen länk än:(

Kram Åsa

imse sa...

Det kändes verkligen som om Thomas Böhm ville skuldbelägga den som blir bedragen, i fallet med Woods. Jag är övertygad om att Woods är en sexmissbrukare och att det är hans beteende som måste ändras. Det kan inte hustrun klara själv, hon är ju medberoende.

Åsa Hellberg sa...

Imse; jag kände också så tyvärr, i alla fall att risken fanns att anhöriga kunde tolka det så...

Kram åsa