måndag 26 november 2012

DET VAR VÄRST

vad det pyntas i svenska hem trots att det inte är tillåtet än.
Herregud, det finns ju REGLER.

Jag känner mig manad att för fjärde året i rad förklara hur ni ska göra för att göra rätt, trots att jag verkligen inte har tid med det här igen.

REGEL 1. Inget julfixeri överhuvudtaget innan första advent.

REGEL 2. Första advent får ljusstakar och stjärnor lysa upp fönstren. Vi som älskar granslingor med fiffigt ljus i får hänga upp dessa; med fördel lätt vilande på gardinstången i vardagsrummet.
Man får nu dricka ett glas glögg och äta en lussebulle. Vill man bli tjock äter man, som jag, fyra  plus två jättestora pepparkakor. Lunch hoppar man därmed över första advent.

REGEL 3. Andra advent är det lämpligt att tänka på blommor, såsom amaryllis och hyacinter. Gärna i mångfald och i flera färger. Julen är på alla sätt smaklöshetens högtid, skit i stilfullt, all in är det som gäller. Se gärna flirtkuleexemplet nedan.

REGEL 4. Tredje advent, lite beroende på när det infaller - men låt oss för enkelhetens skull säga en dryg vecka innan julafton - får tomtar, halmbockar, julgran och barnens dekorerade flirtkulor från dagis komma fram (ni vet de där som var så glittriga precis när de kom hem ... för 17 år sedan. De som är fula som stryk och som inte ens barnen själva vill kännas vid. Du hävdar förstås fortfarande att det är "gulligt. Det är det inte, det är fult, men det är okej eftersom det är all in som gäller.) Det är också nu alla tar fram sin morfars hemmagjorda tomte och ställer den på samma plats som alltid.

REGEL 5. INGEN JULKINKA INNAN DAGEN FÖRE DOPPAREDAGEN.
Denna regel får jag kämpa med; OMG vad folk gör fel.
I affären är man listig och kallar den "helgskinka" en månad innan första advent, och det går folk på: "Jaja, men är det helgskinka kan det väl inte vara så farligt?"
Jo, det kan det. Det är k-a-t-a-s-t-r-o-f.
Jag ska på julbord på fredag. Kommer jag att äta julskinka? Nej, naturligtvis inte.

REGEL 6. Julklappar. Varje barn får ett paket på morgonen. Lämpligt är ett spel eller en bok. Den stora julklappsutdelningen sker sedan direkt efter Kalle Anka. Det är grymt att låta barn vänta just den här dagen, det finns 364 dagar till man kan träna sådant på.

REGEL 7. Ska man vara ensam hemma på julafton, som jag till exempel var förra året, ska man ha  laddat med sådant man gillar. Det behöver inte ha ett dugg med julen att göra.
Fem timmar Stolthet & Fördom, tre kilo lösgodis och en tupplur mitt på dagen gör att vips så är det juldag och då finns det inga regler alls.

REGEL 8. Alla ska vara snälla mot varandra från första advent till sista december.

REGEL 9. Alla ska vara snälla mot varandra från första januari till första advent.

REGEL 10. Varje jul köper man en bok av författaren Åsa Hellberg. Denna nya tradition får kvinnorna att kvittra, männen att räta på ryggen och barnen att glädjas över att mamma och pappa hånglar i soffan.

33 kommentarer:

Agneta sa...

Hahahaha!
Gillar dina regler!

Robert W sa...

Du är rolig! Och lika traditionsbunden som Gustav Svensson :)

Märta sa...

Är beredd att skriva under på hela tjiddevitten! :)

Spader Madame sa...

Ja ja. En del saker tycker jag att du är för tidig med som julgran 3:e advent, hädelse tycker jag, men för all del. Hångel i soffan skriver jag under på!

Malin Persson Giolito sa...

eller så pyntar man fem stycken granar i god tid innan första advent. det funkar också. jag lovar.

Aprillan´s sa...

Det är tur vi har dig, Åsa. Tack!

Kati sa...

hahaha, du är för underbar. tack för Den Perfekta Julguiden. och mer julhångel! :) och jag konstaterar att vi är precis lika noga med traditionerna. Herregud, vi har så få riktiga traditioner i det här landet, ska vi börja fuska med de vi har med? ;)

Guldkorn by Elin sa...

Hahaha! Åsa, you're lovely!
Jag bryter dock friskt och utan att skämmas mot regel nummer 1, älskar att leva lite halvkriminellt (fast som en ganska snäll brottsling). Lussekattsbak, check. Ljuslingor, check. Liten en pyntad med några små guldkulor, check (fast här ska erkännas att det kändes vågat och ungefär som att börja springa tre sekunder innan startskottet gick av och hoppas att ingen såg mig). Man måste helt enkelt få lysa upp sin tillvaro i decembermörkret lite grand!
Mest av allt ser jag dock fram emot sista delen i sista punkten, efter att jag öppnat paketet med din bok (som jag redan har och får byta mot din nästa när den kommer ut). Fan vad det ska hånglas i jul när min älskling äääääntligen är hemma igen.
Kram

Mimi sa...

Åååh Vad jag ääälskar dina regler, även om jag precis som vissa andra oxå bryter mot väl valda regler... ;o)

HOUSE of ADELA sa...

Som julälskare så bryter jag här mot det mesta ha ha....;))
Hoppas du har lite överenseende=)
Dock håller jag med om din regel nr 10!

Kram
Adela

Anneli Stålberg sa...

Inga regler alls tycker jag är bra ändå. Om alla får göra som de vill så blir alla lyckliga och glada. Precis som det ska vara på julen och alla andra dagar. :)

Singelmamman sa...

Hånglet lär jag nog missa, men annars håller jag helt med!
Nä förresten, julgranen tar du in för tidigt.

Ebba Range sa...

Tack Snälla - äntligen några regler att följa. Har känt mig så vilsen hittills. Men nu vet jag!

Hanna Lans sa...

Regel nr 8 och nr 9 är fantastiska! Själv har jag redan druckit ur en flaska Luciaglögg och ätit upp en hel sats saffransbullar ... Skäms på mig.

Fru Venus sa...

Ha ha, tur att vi har lite andra regler här på ön :-)
Julgatan öppnas med pompa och ståt på torsdag kväll, tå tänder vi också allt i alla fönster. Lördagen före första advent firar vi Lilla jul, väldigt viktigt, med liten klapp och mini-mini julbord. Men böckerna dina, båda två, ska köpas och ges i julklapp åt mamma :-)

Gafflan sa...

Amen på det!

Anonym sa...

Haha! Rolig lista - och ganska sann! :-)

Angående regel nr 10 så ska jag slå till på inte mindre än 4 ex av Sonjas sista vilja som skall utdelas till särskilt förtjänstfulla julklappsmottagare i min närhet ;-) Jag läste den själv för en tid sedan och gillade - mycket!

/MoM

Åsa Hellberg sa...

Han är min soul mate.

Åsa Hellberg sa...

Såklart. Du är mas. Ni förstår.

Åsa Hellberg sa...

Hånglet är viktigt!

Åsa Hellberg sa...

Det där tror vi bara på om vi får se NYTAGNA bilder.

Åsa Hellberg sa...

Varsågod!

Åsa Hellberg sa...

Exakt!

Åsa Hellberg sa...

Så länge du hånglar är jag nöjd.

Åsa Hellberg sa...

Mimi, du och jag!

Åsa Hellberg sa...

Den är viktigast.

Åsa Hellberg sa...

haha. försök inte med mig.

Åsa Hellberg sa...

Det är för att den åker ut tidigt. Nyårsdagen.

Åsa Hellberg sa...

Bra Ebba!

Åsa Hellberg sa...

Kan du hålla 8 och 9 tänker inte jag klaga.

Åsa Hellberg sa...

Ni är lite konstiga på Åland, alltså är det okej:)

Åsa Hellberg sa...

Go Bohuslän!

Åsa Hellberg sa...

Men åh, vad roligt. Heja MoM!