måndag 2 september 2013

Åsas blomblogg presenterar

Orkidén.Vi kan väl vara överens om att den är lite galen med sin utväxt med nya stjälkar mitt på.
Brukar de se ut så här?
Jag vet inte eftersom det här är alldeles för avancerade växter för mig egentligen. Jag blir bara nervös för att jag ska ta livet av dem.

Medan ni funderar på om ni har sett något liknande, tar jag tag i Saras problem.
Idag härifrån.
Mot kaklet.
Tjoho.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Orkideer är rankor som i sin naturliga miljö växer på trästammar har jag fått veta av ett par som missionerat i Afrika och sett många sådana.
Därför ska de helst duschas ungefär var 3:e/4:e vecka och låta allt vatten rinna bort från krukan. De ska också helst stå lite skuggigt (då de natuligt är gömda av trädens bladverk)men varmt.

De dör lättast av för mycket vatten (och kallt drag)- ser man att bladen börjar skrumpna var det länge sedan de duschades (det regnade) och de brukar oftast ta sig när de fått vatten.
Din blomma är väldigt fin och den är ett bevis på att den mår bra.
Sanna

Åsa Hellberg sa...

Men visst är det konstigt att det växer ut nya blad och stjälkar mitt på en annan stjälk??

Kati sa...

Det är en ny liten planta som har kommit upp på stjälken, en stickling alltså, och det hör mig veterligt inte till vanligheterna. Själv har jag bara sett det en gång förut. Snart, när den blivit lite större kan du skilja den från stammen, med rötter och allt, och plantera den i en egen kruka. sedan klipper du bort stjälken den växte på. :) Och skryter med att du lyckats med att föröka en orkidé.

Hanna Lans sa...

Det är luftrötter som sticker ut där på mitten. Precis som Kati säger kan du säkert avskilja den från moderplantan alldeles strax. Tydligen är detta en blomma som trivs hos dig. :)

Åsa Hellberg sa...

Hjälp. Plantera hur??? Den har ju inga rötter?

Hanna Lans sa...

Det är rötterna som sticker ut på sidan. Det som du tror är nya stjälkar. Du kan säkert gå till närmsta affär och köpa lite orkidé "jord" och stoppa i en ny kruka. Vissa har sina orkidéer i små glasskålar utan något annat än glaskulor i. Så fyller de på med lite näring då och då och vattnar lite då och då. Tydligen fungerar det så bra så.

Anonym sa...

Jag skrev ranka men jag menade "samma typ" som jordgubbar - dvs de skickar ut nya skott en bit bort.
Det ser ut som den har fem "rötter" - men eftersom de inte ska i jord (naturligt sett) utan hänger i träd så funkar de på ett annat sätt än jordrötter.
Det bästa sättet kan jag tänka är att inte klippa av stjälken på en gång utan stätta ner skottet i en kruka bredvid fast på stjälken - tills det vant sig med den nya platsen.

Sanna

tigerliljan sa...

Jag har en som fått två såna små mitt på. Och dom har i sin tur blommat där utan att jag hanterar dom så ömt, som man tydligen borde. Dom får fortsätta leva sitt liv ett tag till.
Livet är besynnerligt.

Åsa Hellberg sa...

Tack, blomlovers!!